Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Vachtverzorging en Welzijn

Ook de oudjes komen in de Katten Trimsalon. Zij kunnen zichzelf niet meer zo goed verzorgen waardoor de eigenaar op den duur moeite heeft met het goed doorkammen van de vacht. De kat laat het gewoonweg niet meer toe, het kammen of zelfs aaien wordt te pijnlijk. In de meeste gevallen is de vacht dusdanig vervilt dat de kat geschoren moet worden. Wees er dus op tijd bij, wacht niet te lang, vervilting ontstaat niet van de één op andere dag, houdt de vacht klitvrij en controleer de nageltjes regelmatig op ingroeien.

Uw kat wordt bij Kattenhotel Van Blitterswijk getrimd door een gediplomeerd kattentrimster.

Trimbehandelingen zónder narcose

Zowel de kortharige als de half langharige en de langharige kat kan door de ergste rui heen worden geholpen, wat veel los haar in huis scheelt. Sommige katten kunnen ernstige problemen krijgen door haarballen. De kat raakt de haarbal niet kwijt en de haarbal moet dan operatief verwijderd worden. Een preventieve trimbehandeling kan erger voorkomen.

Op foto 2 ziet u dat - na de trimbehandeling - de oorspronkelijke kleur van de vacht is teruggekomen en dat de vacht van de kat weer glimt.

U mag bij de trimbehandeling aanwezig blijven.

De Katten Trimsalon is er ook voor de allerkleinsten. U wilt bijvoorbeeld uw huisdier al vroeg laten wennen aan een behandeling in de trimsalon.

Verdiep u bij de aanschaf van een halflanghaar of langhaar kat goed in de vachtverzorging van het ras. Veelal krijgt u bij het ophalen van het nieuwe gezinslid mee dat u daar niets aan hoeft te doen. Als blijkt dat dat inderdaad zo is, is dat natuurlijk erg fijn, voor kat én eigenaar, maar helaas wijst de praktijk anders uit. 

Op de foto links ziet u een zwaar vervilte korthaar kat. Het is dus een fabeltje dat onze gewone kortharige 'huis-tuin en keuken' katten geen vachtverzorging nodig hebben. In het ergste geval raakt de vacht vervilt.

Zeker als dieren te dik zijn, ouder worden, ziek zijn of zijn geweest, óf als de kat zich thuis niet laat kammen, is goed onderhoud van de vacht belangrijk.

Vervilting is pijnlijk voor de kat, hij/zij wordt belemmerd in bewegen, de kat vindt aaien of aanraken niet fijn meer. Een kat die klitten in zijn vacht heeft, zal zich zo min mogelijk bewegen om zo te voorkomen dat hij pijn heeft. 

De eigenaar ziet wel gedragsverandering, maar associeert dat vaak niet met een slechte conditie van de vacht. "De kat houdt gewoon niet van kammen" of "Ik kan er thuis al niets mee (dús de kattentrimster ook niet)" of "katten houden dat toch zelf bij" en dús is een professionele behandeling zinloos of helemaal niet nodig (onzin). Vervolgens lost de eigenaar het probleem zelf op. Klitten worden weggeknipt met alle gevolgen van dien. Het op deze manier 'bijhouden' van de vacht is als 'water naar de zee dragen' en gaat veelal gepaard met ernstige verwonding van de huid en de nare herinnering die de kat daar aan overhoudt.

In de meeste gevallen valt een bezoekje aan de Katten Trimsalon reuze mee en wordt de eigenaar blij verrast door het gedrag van zijn of haar kat op de trimtafel. Voor de meeste katten is een narcose echt niet nodig.

Wacht niet te lang maar roep hulp in van een ervaren kattentrimster. Voorkom erger! Professionele vachtverzorging voor de kat is écht geen overbodige luxe. Katten Trimsalons zijn er niet voor niks.

De gedachte dat vachtverzorging voor de kat niet nodig is, is niet meer van deze tijd.

Ontstaan van klitten

Klitten ontstaan doordat losse haren vast draaien in de haren die nog vast zitten in de huid (nieuwe haren). Als de losse haren niet worden verwijderd, gaan ze aan elkaar kleven en zal er een klit (vilt) ontstaan. Vilt is vergelijkbaar met tapijt. Het is soms moeilijk te zien of een kat klitten heeft. Het hoeft ook helemaal nog niet zichtbaar te zijn, maar dan is het wel te voelen. Bij een kat zonder klitten voel je een zacht velletje, bij een vervilten vacht voel je een viltlaag die hard aanvoelt.

Vaak begint klitvorming op moeilijk te kammen plekken zoals: oksels, liesjes, borstpartij, buikje en heupjes.

Laat het zo ver niet komen, roep hulp in van een ervaren kattentrimster. Cat grooming, helemaal zo gek nog niet!